vesterhavet
PRINT-FORMATDEUTSCHENGLISH.
vesterhavet

Beliggenhed

Det Gamle Høloft er beliggende i det nordvestlige hjørne af Ringkøbing Fjord med direkte adgang til den cykelsti, der løber fra Ringkøbing langs nordsiden af fjorden via Søndervig til Hvide Sande.

Fjordområdet ud for Det Gamle Høloft er særdeles velegnet til wind-surfing (med og uden drage) for såvel øvede som begyndere (lavvandet). I frostperioder er området velegnet til isbådssejlads (ofte blank-is).

Ringkøbing

Ringkøbing blev købstad allerede i 1443 og havde sin storhedstid som vestjydsk havne- og fiskeriby før den lange fjordtange blev lukket mod havet med bygningen af den store afvandingssluse i Hvide Sande i 1931.
I dag er Ringkøbing stadig en driftig handelsby med mange udvalgsforretninger. Store dele af den gamle bykerne er bevaret eller restaureret i den oprindelige stil.
Her færdes man mange steder endnu i gader med toppede brosten, og i sommerhalvåret er der mulighed for at indtage en forfriskning eller et måltid mad på mange udendørs restauranter på torvet, i baggårde eller på havnen. Om aftenen ronderer byens vægterkorps kontinuerligt i gaderne og på restauranterne. Ringkøbing Museum er, udover sin funktion som bymuseum, kendt for sin jernaldersamling og for sin udstilling vedr. Danmarks-ekspeditionen 1906-08 til Grønland, ledet af bysbarnet Mylius-Erichsen.

Periodiske aktiviteter:

- byvandring med guide
- musikalsk underholdning på torvet lørdage (oftest klassisk jazz)
- by- og fjordfester
- antikmesse
- veteranbiltræf
- vægtergang


Søndervig

Søndervig er en af de gamle badebyer på Vestkysten.
Den friske havluft, klitterne og de brede sandede forstrande mod både nord og syd udvirker, sammen med lysforholdene, vindens hvislen i marehalmen og mågernes glideflugt akkompagneret af lærkesang og havets brusen i havstokken, en helt særlig følelse af velvære og af at være fjernt fra hverdagen. Strandene omkring Søndervig har alle "blå flag" (rent badevand) og der findes ofte rav efter pålandsvind.
Søndervig by har i de seneste år udviklet sig stærkt med stort supermarked, mange forretninger med kunsthåndværk og mange spisesteder i alle prisklasser.

Periodiske aktiviteter:

-sandskulptur-festival/konkurrence
-rundvisning i tyske fæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig
-sildejazz på Beach Bowl


Hvide Sande

Hvide Sande by og havn blev grundlagt i 1931 samtidig med etableringen af sluserne og havnen og er siden vokset til at være en af Danmarks betydeligere fiskerihavne (170 fiskefartøjer).

Hvide Sande Havn har 2 sluser: En afvandingssluse, der har til formål at regulere vandstanden og saltholdigheden i Ringkøbing Fjord, og en gennemsejlingssluse, der forbinder Nordsøen med Ringkøbing fjord.
Byens erhvervsliv er helt domineret af fiskeriet og servicevirksomheder vedr. fiskeri og turisme, idet der er ca. 5.000 sommerhuse i Holmsland Kommune, der strækker sig fra Nymindegab i syd til Vedersø i nord.
Hvide Sandes fiskeforretninger og fiskerøgerier hører til de mest velassorterede i Danmark og har stort salg til feriegæster, hvoraf mange efterspørger den koldtrøgede helt, som alene lever i Ringkøbing og Stadil Fjorde (nydes rå med friskbagt rugbrød u/smør til).

Periodiske aktiviteter:

-sildefestival - fiskekonkurrence
-offentlig fiskeauktion med mulighed for privat køb i små portioner


Generelt:

Der er naturligvis mange andre interessante oplysninger om området og mange andre spændende aktiviteter end de nævnte.

Bedste link til yderligere detaljer herom med tidspunkter for periodiske aktiviteter er: [www.visitvest.dk]
Det Gamle Høloft - Sønderbyvej 8 - Holmsland - 6950 Ringkøbing - Tlf. 97 33 72 59 -